Mtscheta, Georgië Zonnestraal schijnt in de kerk. Fresco

De geschiedenis van Georgië

De geschiedenis van Georgië gaat ver terug. Georgië is een van de oudste landen in Europa. Het werd voor het eerst bewoond door Neolithische mensen en later door de Kura-Araxes-cultuur. De eerste antropologische bewijzen van Georgië dateren uit de jaren negenduizend voor Christus. Het land wordt dan bewoond door de Jarige cultuur.

De eerste geschreven vermeldingen voor het land Georgië

De eerste geschreven vermelding van Georgië dateert uit de achtste eeuw voor Christus. Het werd toen genoemd in de Annales van de Assyriërs. Het volgende jaar werd het vermeld in de Epen van Homerus. In de zesde eeuw voor Christus komt het Perzische Rijk in contact met Georgië. Het land wordt dan bezet door het Perzische Rijk.

In de vierde eeuw voor Christus is Georgië een van de koninkrijken in het Perzische Rijk. Het koninkrijk krijgt dan de naam Iberië. In de drieëndertigste eeuw voor Christus valt het Perzische Rijk. Het land wordt dan bezet door het Macedonische Rijk.

In de tweede eeuw voor Christus komt het Romeinse Rijk in contact met Georgië. Het land wordt dan bezet door het Romeinse Rijk. In de derde eeuw na Christus valt het Romeinse Rijk. Het land wordt dan bezet door de Sassaniden.

In de zevende eeuw valt het Sassaniden-Rijk. Het land wordt dan bezet door de Arabieren. In de achtste eeuw krijgt Georgië een eigen koning. De koning wordt gekroond in de stad Kutaisi. In de elfde eeuw herwint Georgië zijn onafhankelijkheid.

In de dertiende eeuw valt het Mongoolse Rijk Georgië binnen. Het land wordt dan bezet door de Mongolen. In de veertiende eeuw herwint Georgië zijn onafhankelijkheid.

In de vijftiende eeuw valt het Ottomaanse Rijk Georgië binnen. Het land wordt dan bezet door de Ottomanen. In de achttiende eeuw valt het Russische Rijk Georgië binnen. Het land wordt dan bezet door het Russische Rijk.

In de negentiende eeuw herwint Georgië zijn onafhankelijkheid. In de twintigste eeuw wordt Georgië gekoloniseerd door het Sovjetrijk. In de jaren negentig komt het Sovjetrijk uiteen. Georgië herwint dan zijn onafhankelijkheid.

Een zeer lange en rijke geschiedenis

Georgië heeft een lange en rijke geschiedenis. Het land werd voor het eerst erkend als onafhankelijk in de achtste eeuw. In de twintigste eeuw werd het echter gekoloniseerd door het Sovjetrijk. In de jaren negentig kwam het Sovjetrijk uiteen en Georgië herwon zijn onafhankelijkheid.

Georgië is een land met een rijke cultuur en tradities. Het land kent een aantal beroemde historische figuren, zoals de schrijver Nikoloz Baratashvili en de zanger Joseph Stalin. Georgië is ook bekend om zijn wijnmaking. De wijngebieden van Kakheti en Kartli zijn wereldberoemd.

Georgië heeft een unieke geografische ligging. Het land grenst aan de Zwarte Zee en heeft een aantal bergketens, waaronder de Kavkaz. Georgië heeft een diverse ecosysteem, met bossen, meren en rivieren. Het land kent een aantal beschermde gebieden, zoals de Kazbegi National Park.

Georgië is een land in het zuiden van Europa. Het land heeft een oppervlakte van 69.700 km² en is daarmee ongeveer zo groot als België of Nederland. Georgië heeft 5,4 miljoen inwoners (2020). De hoofdstad is Tbilisi.

Geef een antwoord